سنگ خارا یا گرانیت (به فرانسوی: granite) گونهای سنگ آذرین درونی اسیدی است. به همین دلیل بافت آن دارای دانههای متوسط تا درشت است. بسته به کانیهای موجود در سنگ خارا و شیمی آن به رنگهای صورتی تا سفید و خاکستری میباشد. این نوع از سنگ با چگالی 2.75 گرم برسانتیمتر جز سنگینترین سنگها میباشد. سنگ گرانیت از سرد شدن تودههای مذاب که ماگما نام دارد شکل گرفته است. گرانیت با وزن مخصوص 2756 کیلوگرم بر متر مکعب یکی از سختترین و مقاومترین سنگها است. این نوع سنگ قابلیت صیقل پذیری بالا برخوردار است، سنگهای گرانیتی در رنگهای سیاه، قهوهای، شکلاتی، صورتی، آبی و سبز یافت میشود.
دانههای درشت آن قابل مشاهده است. مقاومت این محصول نسبت به انواع مرمر و تراورتن بیشتر میباشد و سطح صیقلی و درخشان آن نیز بیشتر حفظ میشود. به دلیل مقاومت و استحکامی که این نوع سنگ دارد بیشتر در جاهای شلوغ و پرتردد مانند: سنگفرش خیابان، ساختمانهای اداری و تجاری، ایستگاه مترو مورد استفاده قرار میگیرد برای نمای ساختمان مورد استفاده هست. درصورت اسکوپ کردن آن. گرانیتها بیشتر در کشورهای آسیای میانه مانند هند، چین، ویتنام استخراخ و خریداری میشود. معروفترین آن گرانیت آبی نروژ است و گران قیمت میباشد. روش استخراج سنگهای گرانیتی به صورت چال موازی یا سیم برش الماسه است.
قیمت سنگ گرانیت به عوامل زیر بستگی دارد:
- کیفیت وآنالیز سنگ: آنالیز فیزیکی و شیمیایی آن هست که هرچقدر آنالیز آن به سطح مطلوب نزدیکتر باشد قیمت بالاتری برخوردار است.
- رنگ و طرح متفاوت: هر چقدر سنگ گرانیت خاص و شیکتر باشد قیمت آن نیز بالاتر است.
- نوع فراوری سنگ: نقش تعیین کنندهای در قیمت سنگ گرانیت دارد. دقت در برش و گونیا بودن، میزان ساب و پولیش در قیمت تاثیرگزار خواهد بود.
- سورت دقیق سنگ: نسبت به سایر سنگهای ساختمانی یک دستتر و یک نواختتر هست در سنگ گرانیت لکههای سیاه وجود دارد و سورت بندی بر اساس همین لکهها صورت میگیرد. قیمت سنگهای گرانیت فاقد لگه و یکنواخت، قیمت بالاتری دارد.
- قطر و اندازه: قطر یا همان ضخامت سنگ بسیار اهمیت دارد هر چقدر ابعاد سنگ بزرگتر باشد قیمت آن بیشتر است. سنگهای سایز کوچک و غیرمتعارف که در هنگام تولید سنگهای سایزهای متعارف تولید میگردد ازقیمت ارزانی برخوردار است.
مزایا سنگ گرانیت
- مقاومت در برابر ضربه و فرسایش
- مقاومت در برابر عوامل محیطی
- تنوع در رنگ بندی و ظاهر
- مقاومت در برابر نفوذ آب
- استحکام و طول عمر بالا
معایت سنگ گرانیت
- مضرات آن بر سلامتی بدن: سنگ گرانیت به علت داشتن مواد اورانیوم، توریوم و پتاسیم رادیواکتیو دارای پرتوزای بالای میباشد که در مکان بسته قرار گیرد قادر به ورود به ریه انسان دارد با ماندگاری اثرات جبران ناپذیری به جا گذارد.
- سنگ گرانیت در نما: به علت وجود آهن زیادی که دراین نوع سنگ هست در محیطهای باز در اثر بارش باران باعث رنگ زدگی و کاهش زیبایی آن میباشد.
ما در ایران نیز دارای معادن گرانیت متنوعی از جمله :
- مروارید مشهد
- گرانیت سبزجنگلی
- گرانیت خرم دره
- گرانیت فیروزه ای
- گرانیت گل پنبه ای همدان
- گرانیت سبز کاهویی و....
کاربرد سنگ گرانیت:
مهم ترین و رایج ترین کاربرد این نوع سنگ در کف میتوان به پله، سنگ فرش پیاده رو، کف پوش پارکینک و راهروها و در دیوار به دیوارپوش راهروها و پلکان ،محوطه سازی، پیشخوان آشپزخانه و غیره اشاره کرد.